Szybkie i duże rozszerzenie pozwolenia kolekcjonerskiego WPA Katowice

Wszelkie pytania dotyczące dokumentów, klubu, członkostwa.
Awatar użytkownika
TomekK

Szybkie i duże rozszerzenie pozwolenia kolekcjonerskiego WPA Katowice

Post autor: TomekK » 2026-02-11 11:04

Przedstawię Wam swoją historię z rozszerzeniem pozwolenia kolekcjonerskiego w WPA Katowice, może komuś to pomoże a na pewno pokaże, że warto iść poza schematami.

Zbliżając się do zużycia wszystkich nadanych sztuk na pozwolenie kolekcjonerskie postanowiłem, że rozszerzenie będę składał na więcej niż standardowe 10 sztuk jakie "dają od ręki".

W kilku miejscach pytałem i szukałem informacji, wszędzie pojawiało się jedno stwierdzenie - będziesz się z tym bujał kilka miesięcy a i tak ostatecznie zmienisz wniosek na 10 sztuk. Drugi argument który często słyszałem, to po co się męczyć, dostaniesz 10, zużyjesz i zawnioskujesz o koleje 10 sztuk. A że wyznaje podobną zasadę co Audyt Obywatelski "bo lubię, chcę i mogę" to złożyłem wniosek o kolejne 25 sztuk które dostałem po 36 dniach od złożenia wniosku.

A teraz szczegóły.
Wniosek złożyłem 2.01.2026 przez eDoręczenia, pierwszy dzień kiedy ta droga oficjalnie weszła w życie, 3 razy próbowałem przez ePUAP i zawsze kończyło się na eDoręczeniach. Już tutaj myślałem że wniosek zniknie w odmętach internetu (wszak wiemy jak Katowice podchodzą do dokumentów elektronicznych) i moja sprawa przeciągnie się znacząco, ale wiedziałem że mam w zanadrzu asa w rękawie i byłem spokojny, ale o tym później.

Wniosek jaki przesłałem to kopia podesłana mi przez kolegę z forum Braterstwa, poniżej cała treść:
Obrazek
Obrazek

Pierwszy kontakt ze strony WPA to telefon po 3 tygodniach od złożenia wniosku - 23.01
Miła Pani prowadząca zadzwoniła z pytaniem czy ostatnie sztuki na kolekcję zarejestrowałem niedawno, bo wpisałem że skończyły mi się miejsca. Zgodnie z prawdą powiedziałem że ostatnią zarejestrowałem w połowie grudnia a przedostatnią w październiku, wtedy Pani zapytała czy byłbym tak uprzejmy i podesłał jej zdjęcia rejestracji z książeczek żeby mogła sobie to zweryfikować. Mimo że rudą mam nie tylko brodę ale i duszę, to z natury jestem dobry i pomocny więc prośbę Pani prowadzącej spełniłem bo czemu nie (kwestią otwartą pozostawiam pytanie co trzeba było weryfikować skoro wszystkie wnioski o rejestracje mają w moich dokumentach, prawda? ;) ) Po tym na wszelki wypadek zapisałem sobie zdjęcia książeczek gdyby się gdzieś zapodziały a WPA nie zweryfikowała tego do końca i przestawiłem się ponownie na stan czuwania.

I tak 27.01 na moją skrzynkę eDoręczen otrzymałem pismo datowane i podpisane elektronicznie 23.01 z informacją że mam przestawić dowody na uzasadnienie wniosku o zmianę decyzji. W piśmie było dużo prawniczego żargonu i nawet odniesienie do orzecznictwa Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego, ale to możecie sobie przeczytać sami poniżej:

Obrazek

Po wcześniejszym szukaniu informacji jak się zabrać za procedurę rozszerzenia na taką sytuację byłem już przygotowany i jeszcze tego samego dnia odesłałem im krótką odpowiedź (tak to jest krótkie, myślałem że sprawa będzie się ciągła dłużej i kolejne miały być obszerniejsze)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

30.01 zadzwonił do mnie dzielnicowy z poprzedniego miejsca zamieszkania że ma zlecenie na wywiad środowiskowy i chciał się tylko upewnić że informację jakie uzyskał, że już tam nie mieszkam są prawidłowe.

2 luty to w przypadku mojego wniosku data szczególna, to czas asa w rękawie. Jak pewnie wiecie, a jeśli nie to wiedzą tą się podzielę, sprawy z WPA procedujemy godnie z przepisami Kodeksu Postępowania Administracyjnego. I tak organ ma miesiąc na wydanie decyzji lub jeśli sprawa jest szczególnie skomplikowana dwa miesiące. Jeśli do tego czasu nie otrzymaliśmy decyzja lub po miesiącu nie dostaliśmy informacji o przedłużeniu postępowania, kodeks ten w jednym z przepisów mówi nam o ponagleniu.
W różnych miejscach czytałem że "walka" na ponaglenia z WPA to samobójstwo a mój wniosek nawet nie dostanie tego minimum, ale tu znowu odniosę się do Audyt Obywatelski "państwo działa w granicy i na podstawie prawa" i skoro my musimy trzymać się terminów, na przykład przy rejestracji nowej broni, to WPA powinna się również z tym liczyć.

Dlatego 3 lutego, 31 dnia od złożenia wniosku, na skrzynkę eDoręczeń WPA przesłałem pismo z ponagleniem i wtedy sprawy potoczyły się błyskawicznie.

Ponaglenie:
Obrazek

4 lutego otrzymałem postanowienie o wyznaczeniu nowego terminu datowane na 2 lutego (co jak napisałem w ponagleniu nie jest istotne bo liczy się czas nadania w eDoręczeniach)

Obrazek

Tego samego dnia miałem bardzo miłą wizytę dzielnicowego w miejscu zamieszkania, gdzie bardzo prosił żeby to zrobić już bo naciskają go o wysłanie dokumentów jeszcze dziś.
5 lutego zadzwoniła do mnie prowadząca sprawę, z informacją że dezycja czeka już na podpis na biurku, dziś lub jutro będzie u mnie i ponaglenie jest zbędę więc jeśli mogę żebym go odwołał, co też zrobiłem.

I tak 6 lutego, po 36 dniach otrzymałem decyzję na wnioskowaną ilość.

Awatar użytkownika
TanRiv

Re: Szybkie i duże rozszerzenie pozwolenia kolekcjonerskiego WPA Katowice

Post autor: TanRiv » 2026-02-12 20:46

dzięki. przydatne 💪💪

Awatar użytkownika
John Doe

Post autor: John Doe » 2026-02-17 01:44

pogratulować :)

A teraz zrób to samo w WPA OPOLE :twisted:

Awatar użytkownika
TomekK

Post autor: TomekK » 2026-02-17 12:24

John Doe pisze:
2026-02-17 01:44
pogratulować :)

A teraz zrób to samo w WPA OPOLE :twisted:
Tak samo mnie straszyli WPA Katowice, nawet na forum braterstwa jest koleś który twierdzi że jest pracownikiem WPA Kce i również nie wróżył mi sukcesu. Miałem świadomość że trwać to może długo, ale ostatecznie WPA nie ma prawa bez powodu którego argumentacje utrzymają w sądzie (bo szykowałem się na odmowę i złożenie odwołania do wojewódzkiego sądu administracyjnego) nie przyznać Ci wnioskowanej ilości.

Mi się udało szybko bo ominęli termin wysłania przedłużenia i od razy napisałem ponaglenie. Wiem że ponagleń oraz spraw sądowych wystrzegają się jak ognia i jak to ktoś gdzieś napisał, stajesz się wtedy klientem VIP a oni dążą do tego żeby ponaglenie odwołać więc i procedurę skracają ile się da a Ty dostajesz co chciałeś.

Od siebie gorąco polecam, składać wniosku według swoich potrzeb, nie bać się urzędnika a w razie potrzeby słać skargi i ponaglenia. Jeśli trzeba to służę pomocą, przed wszystkim sporo czasu się przygotowywałem i coś tam o postępowaniu administracyjnym przyswoiłem.

Awatar użytkownika
woytas

Post autor: woytas » 2026-02-17 13:49

Katowice co jakiś czas potrzebują wstrząsu i wtedy funkcjonują "przyzwoicie".
Ale zawsze zza firanki wychyla się, kiwająca na nie głowa legendarnej naczelnik z lat ubiegłych.
Jeśli ktoś nie ma jeszcze pozwolenia i ciśnie go ten fakt to jest elastyczny i zgadza się na to co proponują pracownicy WPA. A jak ktoś pozwolenia ma to generalnie jest twardszy i może się szarpać.

Awatar użytkownika
MarcinŁ

Post autor: MarcinŁ » 2026-02-17 14:27

TomekK pisze:
2026-02-17 12:24
Od siebie gorąco polecam, składać wniosku według swoich potrzeb, nie bać się urzędnika a w razie potrzeby słać skargi i ponaglenia.
I to jest kluczowa lekcja do przyswojenia z doświadczeń Tomka!
Od lat zachęcam to takiego działania.

Lbo

Post autor: Lbo » 2026-03-31 22:17

Też uważam, że nie należy sobie narzucać żadnych ograniczeń. Ja zrobiłem rozszerzenie sportu po wykupieniu wszystkich pozycji. Chwilę po otrzymaniu pozytywnej decyzji sprzedałem połowę tego co miałem zarejestrowane na sport. Po prostu zmieniła mi się koncepcja.

Awatar użytkownika
woytas

Post autor: woytas » 2026-04-01 11:23

A ja rozszerzyłem sport mająć jeszcze 2 wolne miejsca :)

ODPOWIEDZ