cześć, mam problem z WPA i nie wiem co w takiej sytuacji mam zrobić.
W skrócie wysyłałem wszystkie wymagane wnioski dotyczące pozwolenia na broń 09.12.2025, dzisiaj odebrałem awizo z pismem z WPA, w którym oczekują ode mnie przedłożenia licencji PZSS ważnej na rok 2026 (do wniosków była dołączona ważna na tamten czas licencja PZSS) oraz ustalili sobie termin 7 dni od otrzymania pisma (w załącznikach skany pism z WPA).
Teraz pytanie, jak mam tego dokonać w terminie 7 dni skoro PZSS ma 30 dni od złożenia wniosku na wydanie nowej licencji? Niestety przyznam się bez bicia, że opłaciłem i wysłałem wniosek o przedłużenie dzisiaj (nie spodziewałem się takiego obrotu spraw)
Serdecznie prosiłbym o jakieś rady co mam zrobić w takiej sytuacji? Z góry dziękuje.
Problem z WPA - pozwolenie na broń
Problem z WPA - pozwolenie na broń
- Załączniki
-
279540973020689.pdf- (917.45 KiB) Pobrany 27 razy
-
279757252013061.pdf- (694.92 KiB) Pobrany 23 razy
Re: Problem z WPA - pozwolenie na broń
Twoje postępowanie zostało przedłużone do 11 lutego, m.in. "z uwagi na konieczność (...) wykonania czynności z udziałem strony" czyli prośbę o dosłanie aktualnej licencji.
Termin 7 dni który Ci wskazali to czas wynikający z kodeksu postępowania administracyjnego. Ale dodatkowo zostałeś pouczony że zgodnie z kpa możesz składać oświadczenia, wyjaśnienia i składać wnioski dowodowe. W mojej ocenie przedstawienie wyjaśnienia o oczekiwaniu na PRZESŁANIE - nie pisz nadanie - przez PZSS aktualnej licencji co wiąże się z wydłużonym czasem wystarczy na wstrzymanie biegu tej konkretnie czynności dowodowej.
Jeśli chcesz mogę Ci polecić radcę prawnego specjalizującego się w postępowaniu administracyjnym również z bronią palną z którym się kontaktowałem w swojej sprawie o rozszerzenie pozwolenia.
Termin 7 dni który Ci wskazali to czas wynikający z kodeksu postępowania administracyjnego. Ale dodatkowo zostałeś pouczony że zgodnie z kpa możesz składać oświadczenia, wyjaśnienia i składać wnioski dowodowe. W mojej ocenie przedstawienie wyjaśnienia o oczekiwaniu na PRZESŁANIE - nie pisz nadanie - przez PZSS aktualnej licencji co wiąże się z wydłużonym czasem wystarczy na wstrzymanie biegu tej konkretnie czynności dowodowej.
Jeśli chcesz mogę Ci polecić radcę prawnego specjalizującego się w postępowaniu administracyjnym również z bronią palną z którym się kontaktowałem w swojej sprawie o rozszerzenie pozwolenia.
Tak jak Tomek napisał. Na tym etapie chyba nawet szkoda kłopotać jakichś radców prawnych.
To normalna sytuacja.
To normalna sytuacja.
wysyłając do Ciebie pismo wydłużają sobie czas na rozpatrzenie wniosku
jeszcze niedawno w 25 dniu postępowania wysyłali w niosek do sądu o niekaralność, jednocześnie wysyłając do petenta pismo że ze względu na kompletność dokumentacji przedłużają postępowanie
trochę zaskoczyłeś ich swoim wnioskiem, do tej pory byłeś dla nich nieistniejący a teraz chcesz 16 szt broni
daj im to przemyśleć, zaplanować i podjąć odpowiednie kroki
jeszcze niedawno w 25 dniu postępowania wysyłali w niosek do sądu o niekaralność, jednocześnie wysyłając do petenta pismo że ze względu na kompletność dokumentacji przedłużają postępowanie
trochę zaskoczyłeś ich swoim wnioskiem, do tej pory byłeś dla nich nieistniejący a teraz chcesz 16 szt broni
daj im to przemyśleć, zaplanować i podjąć odpowiednie kroki
pozdrawiam Tommi
Ciąg dalszy "zabawy" WPA Katowice.
Na wcześniejsze pismo odpisałem coś takiego:
Na wcześniejsze pismo odpisałem coś takiego:
Aktualnie otrzymałem pismo takie jak w załączniku. Czy ja teraz ze swojej strony znowu muszę coś jeszcze zrobić? Skoro piszą, żeW odpowiedzi na pismo Wydziału Postępowań Administracyjnych Komendy Wojewódzkiej Policji w Katowicach z dnia 12 stycznia 2026 r., sygn. PA-B-642-27924/34438/25/JZY/320,321,322, uprzejmie oświadczam, że:
Licencje zawodnicze Polskiego Związku Strzelectwa Sportowego na rok 2026 nie zostały jeszcze wydane, a ich wydanie nie zależy od strony postępowania, lecz od PZSS.
Dokonałem opłaty za przedłużenie licencji zawodniczej PZSS na rok 2026, co potwierdza spełnienie przeze mnie obowiązków formalnych.
Zgodnie z informacjami publikowanymi przez PZSS, termin wydania licencji zawodniczych na rok 2026 wynosi do 30 dni, a możliwość ich przedłużania trwa do końca marca 2026 r., co powoduje, że przedłożenie licencji w terminie 7 dni wskazanym w piśmie organu jest obiektywnie niemożliwe.
W związku z powyższym wnoszę o prowadzenie postępowania administracyjnego w oparciu o zgromadzony materiał dowodowy. Po wydaniu przez PZSS licencji zawodniczej na rok 2026 dokument ten zostanie niezwłocznie przedłożony do akt sprawy, co jednak nie może stanowić podstawy do wstrzymywania zakończenia postępowania administracyjnego.
Jednocześnie wskazuję, iż brak możliwości przedłożenia powyższego dokumentu w zakreślonym terminie nie może być uznany za brak współdziałania strony, gdyż wynika z okoliczności całkowicie od niej niezależnych."
Czy po prostu olać temat i czekać kolejny miesiąc z nadzieją, że w końcu wydadzą decyzję lub ponownie wydłużą sobie termin?Postępowanie nie może zostać zakończone w ustawowym terminie z uwagi na konieczność wykonania
czynności z udziałem strony.
- Załączniki
-
- postanowienie.jpg
- (176.9 KiB) Nie pobierany
Tak, czekaj aż będziesz miał licencję i im wyślij. Do tego czasu nie zakończą postępowania i będą przedłużać.