Strzelanie z Duńskiego Rolling Blocka - 25.07.2025 - prośba o przesłanie filmików

wszystko co nie koniecznie dotyczy naszej społeczności
mateuszkurowski

Strzelanie z Duńskiego Rolling Blocka - 25.07.2025 - prośba o przesłanie filmików

Post autor: mateuszkurowski » 2025-07-25 22:43

Cześć,
W dniu dzisiejszym między 18:00-19:15 miałem okazję przetestować na strzelnicy Duńskiego Rolling Blocka 1867/96 z 1875 roku. (jakby ktoś chciał się czegoś więcej dowiedzieć o tym egzemplarzu to zapraszam tutaj: https://elaboracja.pl/viewtopic.php?t=20602 , gdzie opisywałem całą przygodę z przygotowywaniem amunicji do tego sprzętu)

Wielkie podziękowania dla Tomasza Leszczyńskiego za udostępnienie strzelnicy i możliwość wykonania tego testu.

Parę osób kręciło to wydarzenie - bardzo bym prosił o podesłanie filmików do mnie na Whatsapp (696-112-759), ponieważ ja żadnej pamiątki poza zdjęciem tarczy nie posiadam.

Początkowe strzały zostały wykonane "ze sznurka", potem z pozycji siedzącej, następnie cały Lovex również ze sznurka i na koniec znowu pozycja siedząca (czarny proch).

Strzały z Lovexa - zdecydowanie cichsze niż z CP.

W niecałe 90 minut wystrzeliłem zaledwie 25 razy, z czego 10 z prochu bezdymnego Lovex D060.

Poniżej wyniki z chronografu:

Obrazek

Łuski po wystrzale się "uformowały" w dolnej części nad kryzą tak jak podejrzewałem.

Żadna łuska nie pękła.

Pozostaje tylko trening :D

Dziękuje też pozostałym strzelcom obecnym na strzelnicy, że jakoś ze mną wytrwali podczas tego testu.

ODPOWIEDZ